Semoga Allah memberkati Ustaz2 yang mana ilmu ibu dapati. Amin

Ustaz2 yang dihormati dan dikasihi:- 1. Ust. Mustafa Umar (kelas Harfiah, buku 30 Perkara Penting Dalam Hidup, Sunatullah dan banyak tajuk2 pilihan yang banyak mengentuh hati) 2. Ust. Lokeman Hazli (buku Permata Pemberian yang Indah dan Menjaga Segala Hati yang Lalai, Munyatul Musolli, dan yang memberi ibu petunjuk jalan yang patut diambil untuk selamat) 2011-Hidayatus Salikin (Petunjuk Jalan Bagi Orang Yang Takut Kepada Allah Taala), 3. Ust. Nik Bakri (buku Haqiqat Tasawuf dan Wasiat Agama & Wasiat Iman) dan yang mengijazahkan Wirdun Latiff) 4. Ust. Halim Din (Buku Hadith 40) 5. Ust.Roslan Mohamad (tajuk2 pilihan & hadith) 6. Ust.Shahril Long (ayat2 pilihan dari Al-Quran dan guru yang paling ibu tabik) 7. Ust. Firdaus Sulaiman (Harfiah and ayat2 pilihan) 8. Ust.Kamal Shaari (Buku Rahasia Kematian, Alam Akhirat & Kiamat) 9. Ust.Zulkifli Ahmad (Buku Tanbihul Ghafilin-Peringatan Bagi yang Lupa) 10. Ust.Awang Mamat (2011-Buku Minhajul Abidin (Jalan Para Abid)) 11. Ustazah Kamariah yang membimbing tajwid Al-Quran & Ustaz Shukri Hj Ali yang membimbing taranum dan banyak ustaz2 dan ustazah2 yang lain. Allah rahmatilah kesemua mereka ini.

Tuesday, June 22, 2010

Yakin ia itu Teguh Iman

Ustaz Ismail Abbas

Keyakinan dikaitkan dengan hati. Yakin adalah teguh iman. Orang2 yang benar2 beriman hanya beriman pada Allah dan Rasul dan mereka tak dihinggap penyakit ragu.

Tindakan orang yang benar2 yakin -

1. Berpuasa dan amalan sunat untuk jauhkan diri dari syaitan

2. Telinga selalu mendengar Al-Quran dan merenung kebesaran Allah. Baca Al-Quran 40 ayat sehari. Ingatlah Allah yang memelihara kamu. Ingat Allah dan sebut Allah pagi dan petang. Wirid dan baca ayat Khursi.

3. Renungkan azam api neraka dan janji2 Allah -
- banyak bertaubat
- banyak puji Allah
- tambah ilmu
- banyak rukuk dan sujud dan patuh perintah Allah
- jauhkan yang mungkar dan buatlah yang maaruf
- sentiasa memelihara batasan2 Allah.

4. Kembali pada Allah - baca Al-QUran untuk kembali pada penyelesaian

5. Perhatikan ciptaan Allah

6. Bersunggoh2 kerjakan amalan dan tetapkan iman dan takwa.

Surah Al-Ankabuut ayat 69
(Dan orang-orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi kehendak ugama Kami, sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan Kami (yang menjadikan mereka bergembira serta beroleh keredaan); dan sesungguhnya (pertolongan dan bantuan) Allah adalah berserta orang-orang yang berusaha membaiki amalannya.)


Surah At-Taubah ayat 129
(Kemudian jika mereka berpaling ingkar, maka katakanlah (wahai Muhammad): "cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; kepadaNya aku berserah diri, dan Dia lah yang mempunyai Arasy yang besar." )

No comments:

Post a Comment