Semoga Allah memberkati Ustaz2 yang mana ilmu ibu dapati. Amin

Ustaz2 yang dihormati dan dikasihi:- 1. Ust. Mustafa Umar (kelas Harfiah, buku 30 Perkara Penting Dalam Hidup, Sunatullah dan banyak tajuk2 pilihan yang banyak mengentuh hati) 2. Ust. Lokeman Hazli (buku Permata Pemberian yang Indah dan Menjaga Segala Hati yang Lalai, Munyatul Musolli, dan yang memberi ibu petunjuk jalan yang patut diambil untuk selamat) 2011-Hidayatus Salikin (Petunjuk Jalan Bagi Orang Yang Takut Kepada Allah Taala), 3. Ust. Nik Bakri (buku Haqiqat Tasawuf dan Wasiat Agama & Wasiat Iman) dan yang mengijazahkan Wirdun Latiff) 4. Ust. Halim Din (Buku Hadith 40) 5. Ust.Roslan Mohamad (tajuk2 pilihan & hadith) 6. Ust.Shahril Long (ayat2 pilihan dari Al-Quran dan guru yang paling ibu tabik) 7. Ust. Firdaus Sulaiman (Harfiah and ayat2 pilihan) 8. Ust.Kamal Shaari (Buku Rahasia Kematian, Alam Akhirat & Kiamat) 9. Ust.Zulkifli Ahmad (Buku Tanbihul Ghafilin-Peringatan Bagi yang Lupa) 10. Ust.Awang Mamat (2011-Buku Minhajul Abidin (Jalan Para Abid)) 11. Ustazah Kamariah yang membimbing tajwid Al-Quran & Ustaz Shukri Hj Ali yang membimbing taranum dan banyak ustaz2 dan ustazah2 yang lain. Allah rahmatilah kesemua mereka ini.

Wednesday, June 16, 2010

Kata2 hikmah

Ustaz Ghazali Ibrahim (Masjid Kelana Putra 16 Jun 2010)

Ini kali kedua ibu didalam majlis Ust. Ghazali, dia adalah adik kepada Allahyarham Ust. Asri dari kumpulan nasyid Rabbani. Yang tertarik tentang ust Ghazali ni, dia baca kata2 hikmah yang mudah tapi mendalam maknanya. Antara kata2 hikmah -

1. SABAR ialah ilmu yang tak boleh diajar tapi ia boleh dipelajari.

2. Dari Luqman Al Hakim - Aku boleh belajar dari orang yang bodoh. Semua orang adalah guru. Jika kita dengar sekali mungkin susah nak faham, tapi bila direnung, memang benar. Attitude kita sendiri mesti betul, look at the positive side baru boleh faham kata2 LuqmanAl Hakim.

3. Dari Imam Malik, tanda2 amalan kita diterima Allah
(a) Seseorang dapat hidayah dari Allah bila Allah buka pintu kebaikan seluas luas untuk nya dan
(c) Allah tutup pintu kejahatan serapat rapatnya. Bermakna orang ni nak buat kebaikan dan kebajikan, Allah mudahkan untuk nya.

Dan tanda orang tak dapat hidayah Allah is the reverse of above -
(a) Allah tutup pintu kebaikan serapat rapatnya dan
(b) Allah buka pintu kejahatan seluas luasnya....nauuzubillah minzalik...

Shurga untuk wanita hanya buat 2 perkara -
1. Ikut perintah/larangan Allah
2. Ta'at pada suami (yang tak bersuami, taat pada ibubapa)

No comments:

Post a Comment