Semoga Allah memberkati Ustaz2 yang mana ilmu ibu dapati. Amin

Ustaz2 yang dihormati dan dikasihi:- 1. Ust. Mustafa Umar (kelas Harfiah, buku 30 Perkara Penting Dalam Hidup, Sunatullah dan banyak tajuk2 pilihan yang banyak mengentuh hati) 2. Ust. Lokeman Hazli (buku Permata Pemberian yang Indah dan Menjaga Segala Hati yang Lalai, Munyatul Musolli, dan yang memberi ibu petunjuk jalan yang patut diambil untuk selamat) 2011-Hidayatus Salikin (Petunjuk Jalan Bagi Orang Yang Takut Kepada Allah Taala), 3. Ust. Nik Bakri (buku Haqiqat Tasawuf dan Wasiat Agama & Wasiat Iman) dan yang mengijazahkan Wirdun Latiff) 4. Ust. Halim Din (Buku Hadith 40) 5. Ust.Roslan Mohamad (tajuk2 pilihan & hadith) 6. Ust.Shahril Long (ayat2 pilihan dari Al-Quran dan guru yang paling ibu tabik) 7. Ust. Firdaus Sulaiman (Harfiah and ayat2 pilihan) 8. Ust.Kamal Shaari (Buku Rahasia Kematian, Alam Akhirat & Kiamat) 9. Ust.Zulkifli Ahmad (Buku Tanbihul Ghafilin-Peringatan Bagi yang Lupa) 10. Ust.Awang Mamat (2011-Buku Minhajul Abidin (Jalan Para Abid)) 11. Ustazah Kamariah yang membimbing tajwid Al-Quran & Ustaz Shukri Hj Ali yang membimbing taranum dan banyak ustaz2 dan ustazah2 yang lain. Allah rahmatilah kesemua mereka ini.

Tuesday, June 1, 2010

Muhasabah

Ustaz Mustafa Umar (Masjid Kelana Petra SS7 2nd June 2010)

Surah Al-Hasyar ayat 18
(Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya); dan hendaklah tiap-tiap diri melihat dan memerhatikan apa yang ia telah sediakan (dari amal-amalnya) untuk hari esok (hari akhirat). Dan (sekali lagi diingatkan): Bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Amat Meliputi PengetahuanNya akan segala yang kamu kerjakan. )

Muhasabah sebagai Pemangkin untuk kemajuan.
Ayat diatas adalah perintah/seruan Allah pada orang2 beriman supaya memperhatikan atau muhasabah apa yang telah diperbuat. Allah menyeru hanya orang2 beriman kerana hanya orang2 beriman sahja yang akan menyahut seruan Allah. Orang2 tak beriman tidak akan pandang pun apa yang terkandung dalam Al-Quran.

Dalam tahsir Ibnu Khatshir, "huruf lam" yang di gunakan Allah pada perkataan "memerhatikan" ia itu 'wal tan zuur' bermakna perintah. Dan bila perintah daripada Allah maka ia menjadi wajib untuk ditaati. Dari taat ini lah pula datang takwa dalam diri pada Allah. Muhasabah-->taat-->takwa. Takwa itu memelihara diri daripada murka Allah dengan menuruti segala perintah Allah dan tinggalkan segala larangan Allah. Bottomline, ikut perintah Allah, muhasabah diri, ayat diatas nas nya.

Dalam ayat ini juga Allah gunakan hari esok untuk menerangkan hari akhirat itu dekat pada orang yang memerhatikan (beriman). Jadi, ibadah yang dilakukan mesti betul2, sunggoh2, ikut piawai Allah supaya bekalan yang dibawa kenegeri akhirat cukup untuk kita masuk kesyurga, insyaAllah.

Dipenghujung ayat ini Allah gunakan perkataan 'ho bi rum bima takmalun". Allah repeat perkataan 'takwa' dua kali dalam ayat ini untuk tunjukkan pentingnya takwa pada seseorang dan Allah yang Maha Mengetahui dalam ayat ini juga bermaksud yang lebih dari mengetahui (berilmu) dan akan menyampaikan kembali pada manusia apa2 yang pernah dikerjakan didunia dalam bentuk catatan amalan dan balasan yang setimpal.

No comments:

Post a Comment