Semoga Allah memberkati Ustaz2 yang mana ilmu ibu dapati. Amin

Ustaz2 yang dihormati dan dikasihi:- 1. Ust. Mustafa Umar (kelas Harfiah, buku 30 Perkara Penting Dalam Hidup, Sunatullah dan banyak tajuk2 pilihan yang banyak mengentuh hati) 2. Ust. Lokeman Hazli (buku Permata Pemberian yang Indah dan Menjaga Segala Hati yang Lalai, Munyatul Musolli, dan yang memberi ibu petunjuk jalan yang patut diambil untuk selamat) 2011-Hidayatus Salikin (Petunjuk Jalan Bagi Orang Yang Takut Kepada Allah Taala), 3. Ust. Nik Bakri (buku Haqiqat Tasawuf dan Wasiat Agama & Wasiat Iman) dan yang mengijazahkan Wirdun Latiff) 4. Ust. Halim Din (Buku Hadith 40) 5. Ust.Roslan Mohamad (tajuk2 pilihan & hadith) 6. Ust.Shahril Long (ayat2 pilihan dari Al-Quran dan guru yang paling ibu tabik) 7. Ust. Firdaus Sulaiman (Harfiah and ayat2 pilihan) 8. Ust.Kamal Shaari (Buku Rahasia Kematian, Alam Akhirat & Kiamat) 9. Ust.Zulkifli Ahmad (Buku Tanbihul Ghafilin-Peringatan Bagi yang Lupa) 10. Ust.Awang Mamat (2011-Buku Minhajul Abidin (Jalan Para Abid)) 11. Ustazah Kamariah yang membimbing tajwid Al-Quran & Ustaz Shukri Hj Ali yang membimbing taranum dan banyak ustaz2 dan ustazah2 yang lain. Allah rahmatilah kesemua mereka ini.

Tuesday, June 1, 2010

Jenjang Ma'rifah - (4) Khusyu'

Ustaz Mustafa Umar (Masjid Al-Hidayah SS3 1 June 2010

Surah Al-Hadiid ayat 16

(Belum sampaikah lagi masanya bagi orang-orang yang beriman, untuk khusyuk hati mereka mematuhi peringatan dan pengajaran Allah serta mematuhi kebenaran (Al-Quran) yang diturunkan (kepada mereka)? Dan janganlah pula mereka menjadi seperti orang-orang yang telah diberikan Kitab sebelum mereka, setelah orang-orang itu melalui masa yang lanjut maka hati mereka menjadi keras, dan banyak di antaranya orang-orang yang fasik - derhaka)

Khusyu maknya lembut, rendah, lemah - berkaitan dengan hati.

Makam Ibrahim dekat Kaabah adalah lambang khusyu'nya Nabi Ibrahim ketika berzikir pada Allah ketika meninggikan Kaabah. Khusyu'nya hingga batu yang dipijak menjadi lembut dan meninggalkan kesan tapak kaki Nabi Ibrahim.

Surah Al-Hasyr ayat 21 - Gunung menjadi lembut kerana khusyu
(Sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini ke atas sebuah gunung, nescaya engkau melihat gunung itu khusyuk serta pecah belah kerana takut kepada Allah. Dan (ingatlah), misal-misal perbandingan ini Kami kemukakan kepada umat manusia, supaya mereka memikirkannya. )

Hati yang khusyu' adalah hati yang takut pada Allah.

Keadaan dalam berzikir yang membezakan antara satu dengan yang lain. Lembut, lemah dan menunjukan sifat2 kurang dihadapan Allah yang Maha Esa, Maha Berkuasa, Maha Tinggi akan mendatangkan khusyu' ia itu kehadiran Allah bersama kita.

Tak mungkin mendapat khusyu' kalau tak beriman.

Bila khusyu' kenikmatan yang dirasakan tak menjadi berat.

Sesiapa yang berserah diri pada Allah cukuplah Allah yang menyelesaikan apa2 pun perkara sesunggohnya Allah akan menyelesaikan tanpa terkecuali segala2. Bergantung pada Allah dalam apa pun. Usaha mesti tapi jika bergantung pada usaha, ketika gagal kita akan berasa kecewa. Jika bergantung pada Allah kita akan terima sebagai ketetapan Allah

No comments:

Post a Comment