Semoga Allah memberkati Ustaz2 yang mana ilmu ibu dapati. Amin

Ustaz2 yang dihormati dan dikasihi:- 1. Ust. Mustafa Umar (kelas Harfiah, buku 30 Perkara Penting Dalam Hidup, Sunatullah dan banyak tajuk2 pilihan yang banyak mengentuh hati) 2. Ust. Lokeman Hazli (buku Permata Pemberian yang Indah dan Menjaga Segala Hati yang Lalai, Munyatul Musolli, dan yang memberi ibu petunjuk jalan yang patut diambil untuk selamat) 2011-Hidayatus Salikin (Petunjuk Jalan Bagi Orang Yang Takut Kepada Allah Taala), 3. Ust. Nik Bakri (buku Haqiqat Tasawuf dan Wasiat Agama & Wasiat Iman) dan yang mengijazahkan Wirdun Latiff) 4. Ust. Halim Din (Buku Hadith 40) 5. Ust.Roslan Mohamad (tajuk2 pilihan & hadith) 6. Ust.Shahril Long (ayat2 pilihan dari Al-Quran dan guru yang paling ibu tabik) 7. Ust. Firdaus Sulaiman (Harfiah and ayat2 pilihan) 8. Ust.Kamal Shaari (Buku Rahasia Kematian, Alam Akhirat & Kiamat) 9. Ust.Zulkifli Ahmad (Buku Tanbihul Ghafilin-Peringatan Bagi yang Lupa) 10. Ust.Awang Mamat (2011-Buku Minhajul Abidin (Jalan Para Abid)) 11. Ustazah Kamariah yang membimbing tajwid Al-Quran & Ustaz Shukri Hj Ali yang membimbing taranum dan banyak ustaz2 dan ustazah2 yang lain. Allah rahmatilah kesemua mereka ini.

Wednesday, June 2, 2010

Jiran

Ustaz Mat Jais Kamus (Masjid Al-Ehsan 1 Mar 2003

Jiran yang baik

1. Kenal - ta'aruf
2. Hubungan akrab - tafahum
Hadith - Hubungan dengan jiran seperti boleh mewasiatkan harta. Jangan sekutukan Allah. Hati mesti bersih serta ikhlas dalam setiap amalan. Jangan fikirkan apa2 balasan.
3. Ikhlas
4. Ehsan - kepada ibubapa, kaum kerabat, anak2 yatim, orang miskin, jiran berdekatan, jiran yang jauh, sahabat handai, orang yang musafir.
Jiran yang mempunyai satu hak - hak jiran
Jiang yang mempunyai dua hak - orang Islam dan orang kafir
Jiran yang mempunyai tiga hak - orang Islam, kerabat, jiran

Hak Jiran
1. Jika meminta tolong, tolonglah.
2. Jika meminta pinjam - mesti beri
3, Jika dia memerlukan sesuatu - usahakan untuk nya
4. Jika sakit mesti tengok. Jika mendapat kejayaan, ucapkan tahniah dan jika dapat musibah, ucapkan takziah
5. Jika kematian hantarkan kekubur

No comments:

Post a Comment