Semoga Allah memberkati Ustaz2 yang mana ilmu ibu dapati. Amin

Ustaz2 yang dihormati dan dikasihi:- 1. Ust. Mustafa Umar (kelas Harfiah, buku 30 Perkara Penting Dalam Hidup, Sunatullah dan banyak tajuk2 pilihan yang banyak mengentuh hati) 2. Ust. Lokeman Hazli (buku Permata Pemberian yang Indah dan Menjaga Segala Hati yang Lalai, Munyatul Musolli, dan yang memberi ibu petunjuk jalan yang patut diambil untuk selamat) 2011-Hidayatus Salikin (Petunjuk Jalan Bagi Orang Yang Takut Kepada Allah Taala), 3. Ust. Nik Bakri (buku Haqiqat Tasawuf dan Wasiat Agama & Wasiat Iman) dan yang mengijazahkan Wirdun Latiff) 4. Ust. Halim Din (Buku Hadith 40) 5. Ust.Roslan Mohamad (tajuk2 pilihan & hadith) 6. Ust.Shahril Long (ayat2 pilihan dari Al-Quran dan guru yang paling ibu tabik) 7. Ust. Firdaus Sulaiman (Harfiah and ayat2 pilihan) 8. Ust.Kamal Shaari (Buku Rahasia Kematian, Alam Akhirat & Kiamat) 9. Ust.Zulkifli Ahmad (Buku Tanbihul Ghafilin-Peringatan Bagi yang Lupa) 10. Ust.Awang Mamat (2011-Buku Minhajul Abidin (Jalan Para Abid)) 11. Ustazah Kamariah yang membimbing tajwid Al-Quran & Ustaz Shukri Hj Ali yang membimbing taranum dan banyak ustaz2 dan ustazah2 yang lain. Allah rahmatilah kesemua mereka ini.

Tuesday, June 15, 2010

Bersihkan Hati

Ust. Dato' Hj Mohd Murtadza

Cara-Cara

1. Istigfar
2. Baca Al-Quran
3. Selawat pada Rasul s.a.w
4. Bangun malam - kiamuulail
5. Jaga makanan - yang halal, bersih,
6. Sebarkan Salam

Additional -
(a). Iqtikaf dimasjid (bagi kaum hawa, menurut Ust Wahidin, dirumah ditempat yang biasa ibu buat ibadah, diconsider sebagai tempat iqtikaf cuma ibu perlu pasang niat iqtikaf bila mula ibadah.
Ada beberapa2 Ustaz yang syorkan bila ada masaalah, tak kira apa pun masaalah yang merungsingkan kepala, pergilah kemasjid dan iqtikaf, disitu Allah akan beri ketenangan untuk berfikir dengan waras.

(b). Zikir.... Yaa Allah, Yaa Latiff

Lima perkara jadi ibadah Rasul s.a.w

1. Baca Al-Quran, tak dapat baca tengok aje.
2. Tengok muka ibu bapa
3. Tengok laut - puji kebesaran Allah, Maha Pencipta
4. Tengok orang minum air zam-zam
5. Tengok guru yang mengajar
6. Sedekah dan berdoa
7. Hadiah Al-Fathiah untuk ibubapa pada setiap langkah kemasjid.

No comments:

Post a Comment