Semoga Allah memberkati Ustaz2 yang mana ilmu ibu dapati. Amin

Ustaz2 yang dihormati dan dikasihi:- 1. Ust. Mustafa Umar (kelas Harfiah, buku 30 Perkara Penting Dalam Hidup, Sunatullah dan banyak tajuk2 pilihan yang banyak mengentuh hati) 2. Ust. Lokeman Hazli (buku Permata Pemberian yang Indah dan Menjaga Segala Hati yang Lalai, Munyatul Musolli, dan yang memberi ibu petunjuk jalan yang patut diambil untuk selamat) 2011-Hidayatus Salikin (Petunjuk Jalan Bagi Orang Yang Takut Kepada Allah Taala), 3. Ust. Nik Bakri (buku Haqiqat Tasawuf dan Wasiat Agama & Wasiat Iman) dan yang mengijazahkan Wirdun Latiff) 4. Ust. Halim Din (Buku Hadith 40) 5. Ust.Roslan Mohamad (tajuk2 pilihan & hadith) 6. Ust.Shahril Long (ayat2 pilihan dari Al-Quran dan guru yang paling ibu tabik) 7. Ust. Firdaus Sulaiman (Harfiah and ayat2 pilihan) 8. Ust.Kamal Shaari (Buku Rahasia Kematian, Alam Akhirat & Kiamat) 9. Ust.Zulkifli Ahmad (Buku Tanbihul Ghafilin-Peringatan Bagi yang Lupa) 10. Ust.Awang Mamat (2011-Buku Minhajul Abidin (Jalan Para Abid)) 11. Ustazah Kamariah yang membimbing tajwid Al-Quran & Ustaz Shukri Hj Ali yang membimbing taranum dan banyak ustaz2 dan ustazah2 yang lain. Allah rahmatilah kesemua mereka ini.

Friday, May 28, 2010

Takwa - tingkatkan

Ustaz Wan Mazlan (Masjid Al-Ehsan 7 Feb 2004)

Dua Nikmat yang melalaikan manusia :-
1. Sihat - payah nak sebut kalimah Allah.
2. Masa lapang
- Surah Sa'ba ayat 15 & 16.
(Demi sesungguhnya, adalah bagi penduduk negeri Saba', satu tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) yang terdapat di tempat tinggal mereka, iaitu: dua kumpulan kebun (yang luas lagi subur), yang terletak di sebelah kanan dan di sebelah kiri (kampung mereka). (Lalu dikatakan kepada mereka): "Makanlah dari rezeki pemberian Tuhan kamu dan bersyukurlah kepadaNya; (negeri kamu ini adalah) negeri yang baik (aman dan makmur), dan (Tuhan kamu adalah) Tuhan yang Maha Pengampun!.
[16]
Maka mereka berpaling ingkar, lalu Kami hantarkan kepada mereka banjir yang membinasakan, dan Kami gantikan dua kumpulan kebun mereka (yang subur) itu dengan dua kumpulan kebun yang berisi dengan pohon-pohon yang pahit buahnya, dan pohon-pohon yang jarang berbuah, serta sedikit pohon-pohon bidara. )

Allah uji dengan fakir, kematian, kesusahan sebagai balasan, sesiapakah yang terbaik amalannya dan tanda sayang Allah pada yang diuji.

Untuk tingkatkan iman dan takwa :-
1. Sifat nak berubah mesti ada. Tiru yang baik2 sahja. Kita jangan berubah sebab keadaan. Tapi kita yang merubah keadaan.

2. Sedar dengan keadaan semasa - tingkatkan ilmu

3. Banyak berlaku Ehsan dam banyak perkara - buat baik. Ehsan pada Allah, abdikan diri pada Allah. Sesunggohnya Allah sentiasa melihat kita. Ehsan pada sesama manusia. Ehsan pada binatang.

4. Letakkan iman dan keta'atan sebagai yang utama dalam hidup. Taat isteri pada suami yang bertakwa. Taat anak pada ibubapa

Orang yang menafaat didunia :-
1. Menyelamatkan mereka dari kelaparan
2. Keluarkan mereka dari kesulitan hidup.


(

No comments:

Post a Comment