Semoga Allah memberkati Ustaz2 yang mana ilmu ibu dapati. Amin

Ustaz2 yang dihormati dan dikasihi:- 1. Ust. Mustafa Umar (kelas Harfiah, buku 30 Perkara Penting Dalam Hidup, Sunatullah dan banyak tajuk2 pilihan yang banyak mengentuh hati) 2. Ust. Lokeman Hazli (buku Permata Pemberian yang Indah dan Menjaga Segala Hati yang Lalai, Munyatul Musolli, dan yang memberi ibu petunjuk jalan yang patut diambil untuk selamat) 2011-Hidayatus Salikin (Petunjuk Jalan Bagi Orang Yang Takut Kepada Allah Taala), 3. Ust. Nik Bakri (buku Haqiqat Tasawuf dan Wasiat Agama & Wasiat Iman) dan yang mengijazahkan Wirdun Latiff) 4. Ust. Halim Din (Buku Hadith 40) 5. Ust.Roslan Mohamad (tajuk2 pilihan & hadith) 6. Ust.Shahril Long (ayat2 pilihan dari Al-Quran dan guru yang paling ibu tabik) 7. Ust. Firdaus Sulaiman (Harfiah and ayat2 pilihan) 8. Ust.Kamal Shaari (Buku Rahasia Kematian, Alam Akhirat & Kiamat) 9. Ust.Zulkifli Ahmad (Buku Tanbihul Ghafilin-Peringatan Bagi yang Lupa) 10. Ust.Awang Mamat (2011-Buku Minhajul Abidin (Jalan Para Abid)) 11. Ustazah Kamariah yang membimbing tajwid Al-Quran & Ustaz Shukri Hj Ali yang membimbing taranum dan banyak ustaz2 dan ustazah2 yang lain. Allah rahmatilah kesemua mereka ini.

Wednesday, May 19, 2010

Empat Rahsia Untuk Jadi Mukmin Yang Kuat

Ustazah Norfaizah (Masjid Al-Ehsan SS5A) 6 March 2010

Ciri2 mukmin yang kuat
1. Mesti yang tahan lasak, than diuji, kuat jiwa menerima ujian Allah.
2. Mesti istiqomah
3. Sentiasa membersihkan hati - Ibnu Quyyum berkata - puasa sunat, adalah tool yang terbaik untuk membersihkan hati.
Baca "Ya Somad" Allah yang Maha Menolong.

Pertua untuk jadi Mukmin yang Kuat
1. SABAR. Allah berfirman, Sabarlah redho atau tidak dalam menerima apa yang Allah beri. Doa selalu "Segala puji bagi Allah atas segala hal yang menyenangkan dan tidak menyenangkan"

2. SELALU BERTASBIH.
Ini petua untuk Sabar. Bertasbih sebelum matahari terbit dan sebelum matahari terbenam dan pada waktu malam. Mudahan2 kamu akan tenang dan senang dengan sabar dan bertasbih.

3. JAGA NAFSU DENGAN BAIK.
Jaga mata supaya dapat kawal nafsu.

4. PERINTAH AHLI KELUARGA MEMELIHARA SOLAT DAN INGAT MENGINGATI.
Doa "YA Allah kurniakan jiwaku ketakwaan, sucikanlah jiwaku, Kamulah yang sebaik2 yang menyucikan"

No comments:

Post a Comment