Semoga Allah memberkati Ustaz2 yang mana ilmu ibu dapati. Amin

Ustaz2 yang dihormati dan dikasihi:- 1. Ust. Mustafa Umar (kelas Harfiah, buku 30 Perkara Penting Dalam Hidup, Sunatullah dan banyak tajuk2 pilihan yang banyak mengentuh hati) 2. Ust. Lokeman Hazli (buku Permata Pemberian yang Indah dan Menjaga Segala Hati yang Lalai, Munyatul Musolli, dan yang memberi ibu petunjuk jalan yang patut diambil untuk selamat) 2011-Hidayatus Salikin (Petunjuk Jalan Bagi Orang Yang Takut Kepada Allah Taala), 3. Ust. Nik Bakri (buku Haqiqat Tasawuf dan Wasiat Agama & Wasiat Iman) dan yang mengijazahkan Wirdun Latiff) 4. Ust. Halim Din (Buku Hadith 40) 5. Ust.Roslan Mohamad (tajuk2 pilihan & hadith) 6. Ust.Shahril Long (ayat2 pilihan dari Al-Quran dan guru yang paling ibu tabik) 7. Ust. Firdaus Sulaiman (Harfiah and ayat2 pilihan) 8. Ust.Kamal Shaari (Buku Rahasia Kematian, Alam Akhirat & Kiamat) 9. Ust.Zulkifli Ahmad (Buku Tanbihul Ghafilin-Peringatan Bagi yang Lupa) 10. Ust.Awang Mamat (2011-Buku Minhajul Abidin (Jalan Para Abid)) 11. Ustazah Kamariah yang membimbing tajwid Al-Quran & Ustaz Shukri Hj Ali yang membimbing taranum dan banyak ustaz2 dan ustazah2 yang lain. Allah rahmatilah kesemua mereka ini.

Wednesday, May 12, 2010

Amalan Antara Subuh Hingga Terbit Matahari-Imam Al-Ghazali

Ustaz Wahideen (Masjid Hidayah, 13 Mei 2010)


Dari Imam Al-Ghazali - 7 amalan dari waktu subuh sampai matahari naik.

1. Baca AlQuran
2. Zikir
3. Munajad dan mohon doa -
- ditetapkan iman dan islam
- dijadikan istiqomah dalam menjalankan perintah Allah dan larangan Allah
- Tetap menjadi HAMBA ALLAH, bukan hamba pada nafsu atau manusia
4. Tafakur - melihat masa depan dan sentiasa mengingati MATI.

Bila di timpa ujian demi ujian dari Allah ianya adalah 3 perkara -
1. Sebagai warning
2. Membersihkan dosa dosa
3. Mengangkat darjat bagi mukmin yang dekat dengan Allah

Refer Surah An-am ayat 44.
(Kemudian apabila mereka melupakan peringatan yang diberikan kepada mereka, Kami pun melimpahkan semua pinti kemewahan dan kesenangan kepada mereka, sehingga apabila mereka bergembira dan bersuka ria dengan segala nikmat yang diberi, Kami timpakan mereka secara mengejut dengan bala bencana yang membinasakan, maka mereka berputus asa dari mendapat sebarang pertolongan.)

Lakukan 7 amalan sebelum mati
1. Bersedekah
2. Ilmu yang manafaat - jangan berhenti mencari ilmu (dari Ustaz yang lain, ibu lupa nama, bila kita rasa makin belajar makin rasa banyak tak tau, itu ertinya kita mendapat berkat dari ilmu).
3. Anak2 yang soleh
4. Menjaga masa - jadikan yang baik mengatasi yang tak baik
5. Jaga anggota badan supaya mengerjakan hanya yang disukai dan redho Allah
6. Amalkan ilmu yang dipelajari viz (2) atas.
7. Menjaga harta - jangan terlibat dengan yang haram.

Hari ini reference book ialah Rahsia Kematian, Alam Akhirat & Kiamat or Imam Al-Qurthubi. Diatas adalah tambahan dari apa yang ibu pelajari.

No comments:

Post a Comment