Semoga Allah memberkati Ustaz2 yang mana ilmu ibu dapati. Amin

Ustaz2 yang dihormati dan dikasihi:- 1. Ust. Mustafa Umar (kelas Harfiah, buku 30 Perkara Penting Dalam Hidup, Sunatullah dan banyak tajuk2 pilihan yang banyak mengentuh hati) 2. Ust. Lokeman Hazli (buku Permata Pemberian yang Indah dan Menjaga Segala Hati yang Lalai, Munyatul Musolli, dan yang memberi ibu petunjuk jalan yang patut diambil untuk selamat) 2011-Hidayatus Salikin (Petunjuk Jalan Bagi Orang Yang Takut Kepada Allah Taala), 3. Ust. Nik Bakri (buku Haqiqat Tasawuf dan Wasiat Agama & Wasiat Iman) dan yang mengijazahkan Wirdun Latiff) 4. Ust. Halim Din (Buku Hadith 40) 5. Ust.Roslan Mohamad (tajuk2 pilihan & hadith) 6. Ust.Shahril Long (ayat2 pilihan dari Al-Quran dan guru yang paling ibu tabik) 7. Ust. Firdaus Sulaiman (Harfiah and ayat2 pilihan) 8. Ust.Kamal Shaari (Buku Rahasia Kematian, Alam Akhirat & Kiamat) 9. Ust.Zulkifli Ahmad (Buku Tanbihul Ghafilin-Peringatan Bagi yang Lupa) 10. Ust.Awang Mamat (2011-Buku Minhajul Abidin (Jalan Para Abid)) 11. Ustazah Kamariah yang membimbing tajwid Al-Quran & Ustaz Shukri Hj Ali yang membimbing taranum dan banyak ustaz2 dan ustazah2 yang lain. Allah rahmatilah kesemua mereka ini.

Thursday, July 15, 2010

Pesan Nabi Adam a.s.

Ustaz Wahidin (Masjid Al-Hidayah 15 July 2010


Petikan dari buku Tanbihul Ghafilin (Peringatan bagi yang Lupa) dalam bab Rakus dan Panjang Angan2, mukasurat 296

Wasiat Nabi Adam a.s.

1. Jangan merasa tenang dengan dunia ini, maka saya ketika merasa tenang dengan syurga, Allah tidak redho dan mengusir saya daripadanya

2. Jangan menurut hawa nafsu wanita, maka sesunggohnya saya telah menuruti hawa nafsu wanita sehingga makan pohon yang dilarang dan menyesal

3. Tiap amal yang akan yang hendak dilakukan harus kamu perhatikan akibatnya, sebab seandai saya memikirkan akibat maka saya tidak akan menerima akibat ini.

4. Jika hati tidak tenang (ya'ni goncang) maka hindarilah perbuatan itu, sebab saya ketika akan makan pohon larangan itu goncang hatiku tetapi tidak saya hiraukan, maka saya menyesal.

5. Bermusyawarahlah dalam semua urusan, sebab seandaikan saya musyawarah dengan Malaikat tidak akan terkena akibat ini.

Didalam buku Al-Jauhar Al-Mauhub wa Munabbiha Al-Qulub, Nabi Adam a.s. menangis 300 tahun menyesali perbuatannya yang dicampak keluar dari syurga. (mukasurat 256)

No comments:

Post a Comment