Semoga Allah memberkati Ustaz2 yang mana ilmu ibu dapati. Amin

Ustaz2 yang dihormati dan dikasihi:- 1. Ust. Mustafa Umar (kelas Harfiah, buku 30 Perkara Penting Dalam Hidup, Sunatullah dan banyak tajuk2 pilihan yang banyak mengentuh hati) 2. Ust. Lokeman Hazli (buku Permata Pemberian yang Indah dan Menjaga Segala Hati yang Lalai, Munyatul Musolli, dan yang memberi ibu petunjuk jalan yang patut diambil untuk selamat) 2011-Hidayatus Salikin (Petunjuk Jalan Bagi Orang Yang Takut Kepada Allah Taala), 3. Ust. Nik Bakri (buku Haqiqat Tasawuf dan Wasiat Agama & Wasiat Iman) dan yang mengijazahkan Wirdun Latiff) 4. Ust. Halim Din (Buku Hadith 40) 5. Ust.Roslan Mohamad (tajuk2 pilihan & hadith) 6. Ust.Shahril Long (ayat2 pilihan dari Al-Quran dan guru yang paling ibu tabik) 7. Ust. Firdaus Sulaiman (Harfiah and ayat2 pilihan) 8. Ust.Kamal Shaari (Buku Rahasia Kematian, Alam Akhirat & Kiamat) 9. Ust.Zulkifli Ahmad (Buku Tanbihul Ghafilin-Peringatan Bagi yang Lupa) 10. Ust.Awang Mamat (2011-Buku Minhajul Abidin (Jalan Para Abid)) 11. Ustazah Kamariah yang membimbing tajwid Al-Quran & Ustaz Shukri Hj Ali yang membimbing taranum dan banyak ustaz2 dan ustazah2 yang lain. Allah rahmatilah kesemua mereka ini.

Wednesday, July 7, 2010

Hadith - Yang terbaik

Ustaz Roslan Mohamad (Masjid Al-Ehsan 11 Feb 06)

Dari Ibnu Abbas r.a.h (sepupu Rasul s.a.w)

Rasul bertanya, Apakah sebaik2 hari dalam seminggu, apakah sebaik2 bulan dalam setahun dan apakah sebaik2 amalan dalam hidup ini.

Jawapan Ibnu Abbas : Jumaat/ Ramadhan/ Sembahyang.

Jawapan Saidina Ali -

Sebenarnya kata Saidina Ali, hari terbaik ialah bila kamu dapat keluar dari tipu daya dunia kembali jadi orang beriman pada Allah.

Bulan terbaik - sebaik2 bulan bila kamu bertaubat dan Allah menerima taubat kamu.

Amalan terbaik - sesuatu yang kamu buat, Allah terima walaupun sekecil mana atau sebesar mana.

Dari Ka'ab (sahabat Rasul s.a.w)
Mukmin ada 3 penjaga/pengawal

1. Benteng kita, dekat dengan masjid. Nabi bersabda ada 7 golongan dibawah Aras Allah - antaranya masa hidup hatinya terpahat dimasjid. Sebaik2 tempat dimuka bumi ialah masjid. Tempat yang Allah benci ialah tempat yang hiruk pikuk oleh orang2.

2. Benteng kita dengan zikirullah.

3. Benteng kita dengan baca Al-Quran

No comments:

Post a Comment