Semoga Allah memberkati Ustaz2 yang mana ilmu ibu dapati. Amin

Ustaz2 yang dihormati dan dikasihi:- 1. Ust. Mustafa Umar (kelas Harfiah, buku 30 Perkara Penting Dalam Hidup, Sunatullah dan banyak tajuk2 pilihan yang banyak mengentuh hati) 2. Ust. Lokeman Hazli (buku Permata Pemberian yang Indah dan Menjaga Segala Hati yang Lalai, Munyatul Musolli, dan yang memberi ibu petunjuk jalan yang patut diambil untuk selamat) 2011-Hidayatus Salikin (Petunjuk Jalan Bagi Orang Yang Takut Kepada Allah Taala), 3. Ust. Nik Bakri (buku Haqiqat Tasawuf dan Wasiat Agama & Wasiat Iman) dan yang mengijazahkan Wirdun Latiff) 4. Ust. Halim Din (Buku Hadith 40) 5. Ust.Roslan Mohamad (tajuk2 pilihan & hadith) 6. Ust.Shahril Long (ayat2 pilihan dari Al-Quran dan guru yang paling ibu tabik) 7. Ust. Firdaus Sulaiman (Harfiah and ayat2 pilihan) 8. Ust.Kamal Shaari (Buku Rahasia Kematian, Alam Akhirat & Kiamat) 9. Ust.Zulkifli Ahmad (Buku Tanbihul Ghafilin-Peringatan Bagi yang Lupa) 10. Ust.Awang Mamat (2011-Buku Minhajul Abidin (Jalan Para Abid)) 11. Ustazah Kamariah yang membimbing tajwid Al-Quran & Ustaz Shukri Hj Ali yang membimbing taranum dan banyak ustaz2 dan ustazah2 yang lain. Allah rahmatilah kesemua mereka ini.

Wednesday, May 4, 2011

Tenang Ketika Musibah

Ustaz Mustafa Masjid Kelana Putra 4 Mei 2011

Surah At-Tagabun ayat 11

Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar); dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.

Ayat ini adalah pemberitahuan yang setiap musibah adalah atas kehendak Allah. Maka yang Maha Sempurna lebih mengetahui apa yang terbaik untuk setiap manusia. Ada musibah yang bersebab dan ada yang sebaliknya, semua dengan izin Allah. Erti izin ialah wujudkan kehendak untuk jadi kenyataan. Kehendak Allah sudah wujud 50 ribu tahun sebelum wujud langit dan bumi, ini disebut Qada' dan Qadar. Berlaku atau tidak semua ditetapkan Allah. Hanya dengan DOA akan menghapuskan apa yang telah ditetapkan qada' dan qadar yang tak baik. Kuasa mutlak adalah hak Allah.

Bila ditimpa musibah tunjukkan sikap beriman. Allah mengetahui apa yang diberi pada manusia sebab Allah Maha Sempurna. Setiap kehendak Allah ada tujuan, cuma kita yang tak tahu hikmah disebalik. Sikap YAKIN mesti mesti wujud. Beriman ertinya membenarkan suatu kebenaran. Kebenaran yang paling tinggi ialah ALLAH. Dari itu redho dengan setiap musibah dan Redho itu adalah hidayah dari Allah. Untuk dapat hidayah MESTI beriman pada ALLAH. Anak2 ibu faham betul2 domino effect ini tentang takwa dan iman - its one big chain yang menjadikan kita the true khalifah dimuka bumi ini. Perlunya, ilmu akal dihati yang akan ibu tuliskan selepas ini.....

No comments:

Post a Comment