Semoga Allah memberkati Ustaz2 yang mana ilmu ibu dapati. Amin

Ustaz2 yang dihormati dan dikasihi:- 1. Ust. Mustafa Umar (kelas Harfiah, buku 30 Perkara Penting Dalam Hidup, Sunatullah dan banyak tajuk2 pilihan yang banyak mengentuh hati) 2. Ust. Lokeman Hazli (buku Permata Pemberian yang Indah dan Menjaga Segala Hati yang Lalai, Munyatul Musolli, dan yang memberi ibu petunjuk jalan yang patut diambil untuk selamat) 2011-Hidayatus Salikin (Petunjuk Jalan Bagi Orang Yang Takut Kepada Allah Taala), 3. Ust. Nik Bakri (buku Haqiqat Tasawuf dan Wasiat Agama & Wasiat Iman) dan yang mengijazahkan Wirdun Latiff) 4. Ust. Halim Din (Buku Hadith 40) 5. Ust.Roslan Mohamad (tajuk2 pilihan & hadith) 6. Ust.Shahril Long (ayat2 pilihan dari Al-Quran dan guru yang paling ibu tabik) 7. Ust. Firdaus Sulaiman (Harfiah and ayat2 pilihan) 8. Ust.Kamal Shaari (Buku Rahasia Kematian, Alam Akhirat & Kiamat) 9. Ust.Zulkifli Ahmad (Buku Tanbihul Ghafilin-Peringatan Bagi yang Lupa) 10. Ust.Awang Mamat (2011-Buku Minhajul Abidin (Jalan Para Abid)) 11. Ustazah Kamariah yang membimbing tajwid Al-Quran & Ustaz Shukri Hj Ali yang membimbing taranum dan banyak ustaz2 dan ustazah2 yang lain. Allah rahmatilah kesemua mereka ini.

Tuesday, May 31, 2011

Amalan terbaik

Ust Firdaus (Masjid ALHidayah)

Ustaz memberi hafiah dan tahsir ayat 163 dan 164 dari Surah An-Nisa. Kisah Nabi2 dan Rasul2 yang Allah utuskan kedunia. Ustaz membaca Hadith dari Abu Zar mengenai amalan2 afdal kalau tak silap dari Tahsir Ibnu Khatsir (I have to recheck on this).

1. Beriman pada Allah
2. Berjihad ke jalan Allah
3. Mukmin yang terbaik ialah yang mempunyai AHLAK yang baik, tak menyakiti orang lain dengan lidahnya dan tangannya. Dari Ust Lokeman, orang yang dijamin masuk shurga ialah yang mempunyai Ahlak yang baik dan selalu bersedekah.
4. Hijrah yang paling baik ialah tinggalkan yang burok dan jahat kepada baik
5. Solat yang paling baik ialah solat yang panjang sujudnya (dgn berdoa)
6. Puasa yang paling baik ialah puasa wajib yang dilakukan dengan baik
7. Membebaskan hamba sahya yang terbaik ialah yang mahal harganya dan hamba yang diperlukan oleh keluarganya
8. Jihad yang paling baik ialah yang maju kehadapan dan terbunuh
9. Sedekah yang paling baik ialah dari orang yang tak mempunyai banyak harta dan yang memberi sedekah dengan sembunyi
10. Ayat AlQuran yang paling agung ialah - Ayatul Khursi. Perumpamaan antara Khursi dan Arash Allah ialah seluas langit dan bumi. Berumpamaan Khursi ialah 1 rantai yang bersambung lalu putus dan satu biji rantai yang putus itu jatuh dipadang pasir and 1 rantai itulah umpama Khursi. Arash lagi besar dari Khursi. Luasnya ciptaan Allah tak boleh dibayangkan dengan akal fikiran kita.

Abu Zar bertanya Nabi Muhamad s.a.w berapa Nabi yang Allah ciptakan. Jawapannya 124000 nabi2 semua sebelum Nabi Muhamad. 313 diangkat menjadi Rasul. Ululazmi ialah 5, Nabi Ibrahim, Noh, Musa, Isa dan Nabi Muhamad s.a.w. yang terakhir Hanya 4 nabi dari keturunan Arab iaitu Nabi Hud, Shoib, Solleh dan Nabi Muhamad s.a.w.
to be continued......

21 June.....hadiths diatas sangatlah panjang ada 12 perkara dari suruf Nabi Musa yang akan ibu write in a separate note. Below continue,

LIMA CATEGORY AMALAN YANG DIBALAS ALLAH SWT -


1. Amalan yang dibuat satu dibalas Allah satu - orang yang buat jahat

2. Amalan yang Allah sempurnakan - yang diniatkankan tapi tak sempat ditunaikan

3. Amalan yang dibuat 1 dibalas Allah 10 - setiap kebaikan yang diniatkan dan mampu ditunaikan.

4. Amalan yang dibuat 1 dibalas Allah 700 - sedekah kerana Allah dan jihad dijalan Allah

5. Amalan yang dibuat 1 hanya Allah yang tentukan balasannya - puasa

No comments:

Post a Comment