Semoga Allah memberkati Ustaz2 yang mana ilmu ibu dapati. Amin

Ustaz2 yang dihormati dan dikasihi:- 1. Ust. Mustafa Umar (kelas Harfiah, buku 30 Perkara Penting Dalam Hidup, Sunatullah dan banyak tajuk2 pilihan yang banyak mengentuh hati) 2. Ust. Lokeman Hazli (buku Permata Pemberian yang Indah dan Menjaga Segala Hati yang Lalai, Munyatul Musolli, dan yang memberi ibu petunjuk jalan yang patut diambil untuk selamat) 2011-Hidayatus Salikin (Petunjuk Jalan Bagi Orang Yang Takut Kepada Allah Taala), 3. Ust. Nik Bakri (buku Haqiqat Tasawuf dan Wasiat Agama & Wasiat Iman) dan yang mengijazahkan Wirdun Latiff) 4. Ust. Halim Din (Buku Hadith 40) 5. Ust.Roslan Mohamad (tajuk2 pilihan & hadith) 6. Ust.Shahril Long (ayat2 pilihan dari Al-Quran dan guru yang paling ibu tabik) 7. Ust. Firdaus Sulaiman (Harfiah and ayat2 pilihan) 8. Ust.Kamal Shaari (Buku Rahasia Kematian, Alam Akhirat & Kiamat) 9. Ust.Zulkifli Ahmad (Buku Tanbihul Ghafilin-Peringatan Bagi yang Lupa) 10. Ust.Awang Mamat (2011-Buku Minhajul Abidin (Jalan Para Abid)) 11. Ustazah Kamariah yang membimbing tajwid Al-Quran & Ustaz Shukri Hj Ali yang membimbing taranum dan banyak ustaz2 dan ustazah2 yang lain. Allah rahmatilah kesemua mereka ini.

Tuesday, April 26, 2011

3 Soalan kubur dan jawapannya

Ust Shahril Long Masjid Saudara Baru 26 April 2011


Setiap yang bernyawa pasti akan mati - Surah Ankabut ayat 57. Dan kita semua tahu soalan2 yang pasti ditanya bila kita pulang kekampung akhirat. Hadith Imam Abu Daud menyatakan 3 soalan yang akan ditanya -

Q1. Siapa Tuhan kamu?
Q2. Apa agama kamu?
Q3. Siapa Nabi kamu?

Mampukah kita menjawab??? Hujjah Imam Ibnu Kathir,
Surah Al Muddathir ayat 38, - Setiap diri bertanggung jawab
Tiap-tiap diri terikat, tidak terlepas daripada (balasan buruk bagi amal jahat) yang dikerjakannya,
Maknanya setiap amal2 yang dikerjakan didunia yang akan menjawab 3 soalan2 diatas. Kita semua tahu mulut tak akan boleh berkata2 di saat itu.

Jawapan pada soalan Q1 - Jika kita ada 2 perkara ini -
1. Sentiasa menTAUHIDkan Allah - Surah As-Sajadah ayat 4
Allah Tuhan yang menciptakan langit dan bumi serta segala yang ada di antara keduanya dalam enam masa, kemudian Ia bersemayam di atas Arasy; kamu tidak akan beroleh sebarang penolong dan pemberi syafaat selain dari Allah; oleh itu tidakkah kamu mahu insaf dan mengambil iktibar (untuk mencapai keredaanNya)?
(a) mesti yakin kewujudan Allah

(b) Kehidupan kita ditakbir oleh Allah - Surah Al-Maidah ayat 50 - Hukum2 Allah mesti dilaksanakan
Sesudah itu, patutkah mereka berkehendak lagi kepada hukum-hukum jahiliyah? Padahal – kepada orang-orang yang penuh keyakinan – tidak ada sesiapa yang boleh membuat hukum yang lebih pada daripada Allah.
Surah An-Nur ayat 4

(c) Yakin undang2 Allah yang terbaik - Surah An-Nur ayat 19
Sesungguhnya orang-orang yang suka terhebah tuduhan-tuduhan yang buruk dalam kalangan orang-orang yang beriman, mereka akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya di dunia dan di akhirat; dan (ingatlah) Allah mengetahui (segala perkara) sedang kamu tidak mengetahui (yang demikian).
Surah Al-Ahzab ayat 58 - Allah larang fitnah
Dan orang-orang yang mengganggu serta menyakiti orang-orang lelaki yang beriman dan orang-orang perempuan yang beriman dengan perkataan atau perbuatan yang tidak tepat dengan sesuatu kesalahan yang dilakukannya, maka sesungguhnya mereka telah memikul kesalahan menuduh secara dusta, dan berbuat dosa yang amat nyata.
Kekadang kita bertanya2 kenapa pemimpin2 yang zolim atau orang yang dizolimi ditimpa musibah itu terus terusan, jawapannya ialah memang Allah lakukan untuk justify kezaliman itu supaya dibalas setimpal dengan perbuatan. Sesunggohnya Allah Maha Adil
Surah Fathir ayat 43
Sambil bersikap sombong takbur di muka bumi dan berusaha merancangkan rancangan-rancangan jahat (terhadap Rasul itu), sedang rancangan yang jahat itu tidak menimpa melainkan orang yang menjalankannya. (Dengan keadaan yang demikian, maka) tidak ada yang mereka tunggu selain daripada berlakunya kebinasaan menimpa mereka (sebagaimana yang telah menimpa) orang-orang kafir yang telah lalu. Kerana engkau tidak sekali-kali akan mendapati sebarang perubahan bagi ” Sunnatullah ” (undang-undang peraturan Allah), dan engkau tidak sekali-kali akan mendapati sebarang penukaran bagi perjalanan ” Sunnatullah ” itu.
Surah An-Nur ayat 55 - Islam akan menguasai dunia suatu hari nanti
Allah menjanjikan orang-orang yang beriman dan beramal soleh dari kalangan kamu (wahai umat Muhammad) bahawa Ia akan menjadikan mereka khalifah-khalifah yang memegang kuasa pemerintahan di bumi, sebagaimana Ia telah menjadikan orang-orang yang sebelum mereka: khalifah-khalifah yang berkuasa; dan Ia akan menguatkan dan mengembangkan ugama mereka (ugama Islam) yang telah diredhaiNya untuk mereka; dan Ia juga akan menggantikan bagi mereka keamanan setelah mereka mengalami ketakutan (dari ancaman musuh). Mereka terus beribadat kepadaKu dengan tidak mempersekutukan sesuatu yang lain denganKu. Dan (ingatlah) sesiapa yang kufur ingkar sesudah itu, maka mereka itulah orang-orang yang derhaka.

- bumi akan dikuasai oleh orang2 soleh
- bumi kukoh dengan undang2 islam
- Allah ganti dengan keamanan rohani dan jasmani

2. Rezeki, hidup, mati, selurohnya yang manusia ada adalah ketentuan Allah
Surah Ar-Rahman ayat 29
Sekalian makhluk yang ada di langit dan di bumi sentiasa berhajat dan memohon kepadaNya. Tiap-tiap masa Ia di dalam urusan (mencipta dan mentadbirkan makhluk-makhlukNya)!

Kita milik Allah secara MUTLAK - tunduk dan patuh pada Allah yang Maha Besar.
Refer Surah Yassin ayat2 terakhir. Refer Surah Al-Fathihah ayat 5

Selama kita mentauhid dan menyembah Allah, soalan Q1 boleh dijawab.

Jawapan pada Q2
Islam sebagai cara hidup kita - pendidikan, undang2, economy, politic dan segala2 untuk kehidupan ini mesti cara ISLAM. Surah Bakarah ayat 138
(Katakanlah wahai orang-orang yang beriman: “Ugama Islam, yang kami telah sebati dengannya ialah): celupan Allah yang mencorakkan seluruh kehidupan kami dengan corak Islam); dan siapakah yang lebih baik celupannya daripada Allah? (Kami tetap percayakan Allah) dan kepadaNyalah kami beribadat”.
Sibrah ialah celupan ia itu corak hidup yang ditentukan oleh Allah.

Jawapan Q3
Buktikan kecintaan pada Nabi, Taat dan ikut sunnah2 Rasul (ibu terpaksa pergi ambil Ayuni disekolah - akan dapat lebih info on this shortly.

No comments:

Post a Comment