Semoga Allah memberkati Ustaz2 yang mana ilmu ibu dapati. Amin

Ustaz2 yang dihormati dan dikasihi:- 1. Ust. Mustafa Umar (kelas Harfiah, buku 30 Perkara Penting Dalam Hidup, Sunatullah dan banyak tajuk2 pilihan yang banyak mengentuh hati) 2. Ust. Lokeman Hazli (buku Permata Pemberian yang Indah dan Menjaga Segala Hati yang Lalai, Munyatul Musolli, dan yang memberi ibu petunjuk jalan yang patut diambil untuk selamat) 2011-Hidayatus Salikin (Petunjuk Jalan Bagi Orang Yang Takut Kepada Allah Taala), 3. Ust. Nik Bakri (buku Haqiqat Tasawuf dan Wasiat Agama & Wasiat Iman) dan yang mengijazahkan Wirdun Latiff) 4. Ust. Halim Din (Buku Hadith 40) 5. Ust.Roslan Mohamad (tajuk2 pilihan & hadith) 6. Ust.Shahril Long (ayat2 pilihan dari Al-Quran dan guru yang paling ibu tabik) 7. Ust. Firdaus Sulaiman (Harfiah and ayat2 pilihan) 8. Ust.Kamal Shaari (Buku Rahasia Kematian, Alam Akhirat & Kiamat) 9. Ust.Zulkifli Ahmad (Buku Tanbihul Ghafilin-Peringatan Bagi yang Lupa) 10. Ust.Awang Mamat (2011-Buku Minhajul Abidin (Jalan Para Abid)) 11. Ustazah Kamariah yang membimbing tajwid Al-Quran & Ustaz Shukri Hj Ali yang membimbing taranum dan banyak ustaz2 dan ustazah2 yang lain. Allah rahmatilah kesemua mereka ini.

Sunday, April 10, 2011

Bekal Menghadapi Kesusahan

Ustaz Mustafa Umar (Masjid Al-Hidayah) 5 Apr 2011

Surah Al-A'raf ayat 117

Dan Kami wahyukan kepada Nabi Musa: "Campakkanlah tongkatmu!" Maka tiba-tiba tongkat itu menelan apa yang mereka pura-pura adakan (dengan sihir mereka).
[118]
Maka sabitlah kebenaran (mukjizat Nabi Musa), dan batalah (sihir) yang mereka telah lakukan.


Kata kunci dalam ayat diatas ialah "Na = Kami" ia itu ALLAH perkataan keempat permulaa ayat.
Dan "haq = kebenaran" dalam ayat 118.

Mukjisat tongkat Nabi Musa yang menjadi ular yang mengikut ahli tahsir ular itu memenuhi ufuk menjadi bukti yang Allah nak tunjukkan kerasulan Nabi Musa dan kebesaranNYA. Sehingga tukang2 sihir yang diupah Firaun pun mengakui yang apa Nabi Musa ada bukanlah dari sihir dan mereka terus mengaku Tuhan Nabi Musa. Dan Allah adalah "kebenaran" yang sebenarnya. Dari cerita ini, apa yang kita patut tahu ialah apa pun kesusahan yang dihadapi, seperti yang dihadapi Nabi Musa, kita mesti berpaling pada kebenaran ia itu ALLAH, insyaallah itulah bekalan untuk menghadapi apa pun kesusahan. YAKIN adalah yang utama.
Ayat 117 ini adalah antara ayat2 ru'qiyah (peyembuh), boleh digunakan, dengan penuh YAKIN. Letak tangan kanan di mana yang sakit dan baca ayat ini. Waullahua'lam.

No comments:

Post a Comment