Semoga Allah memberkati Ustaz2 yang mana ilmu ibu dapati. Amin

Ustaz2 yang dihormati dan dikasihi:- 1. Ust. Mustafa Umar (kelas Harfiah, buku 30 Perkara Penting Dalam Hidup, Sunatullah dan banyak tajuk2 pilihan yang banyak mengentuh hati) 2. Ust. Lokeman Hazli (buku Permata Pemberian yang Indah dan Menjaga Segala Hati yang Lalai, Munyatul Musolli, dan yang memberi ibu petunjuk jalan yang patut diambil untuk selamat) 2011-Hidayatus Salikin (Petunjuk Jalan Bagi Orang Yang Takut Kepada Allah Taala), 3. Ust. Nik Bakri (buku Haqiqat Tasawuf dan Wasiat Agama & Wasiat Iman) dan yang mengijazahkan Wirdun Latiff) 4. Ust. Halim Din (Buku Hadith 40) 5. Ust.Roslan Mohamad (tajuk2 pilihan & hadith) 6. Ust.Shahril Long (ayat2 pilihan dari Al-Quran dan guru yang paling ibu tabik) 7. Ust. Firdaus Sulaiman (Harfiah and ayat2 pilihan) 8. Ust.Kamal Shaari (Buku Rahasia Kematian, Alam Akhirat & Kiamat) 9. Ust.Zulkifli Ahmad (Buku Tanbihul Ghafilin-Peringatan Bagi yang Lupa) 10. Ust.Awang Mamat (2011-Buku Minhajul Abidin (Jalan Para Abid)) 11. Ustazah Kamariah yang membimbing tajwid Al-Quran & Ustaz Shukri Hj Ali yang membimbing taranum dan banyak ustaz2 dan ustazah2 yang lain. Allah rahmatilah kesemua mereka ini.

Saturday, October 8, 2011

Umur

Ustaz Mustafa Nov 4 2011

Surah At-Taubah ayat 18
[18]
Hanyasanya yang layak memakmurkan (menghidupkan atau isi) masjid-masjid Allah itu ialah orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat serta mendirikan sembahyang dan menunaikan zakat dan tidak takut melainkan kepada Allah, (dengan adanya sifat-sifat yang tersebut) maka adalah diharapkan mereka menjadi dari golongan yang mendapat petunjuk.

Umur ialah dari bahasa Arab Amara yang bererti berisi.
Isi hidup ialah ibadah (tujuan). Bermakna kalau hidup tak beribadah, tak ada umur!
Allah beri masa untuk hidup mestilah berisi - diisi dengan ibadah. Sebanyak mana diisi usia kita, itulah umur kita. Ayat diatas, memakmurkan bermakna isi masjid2. Tapi kalau kemasjid tak beribadah bukan mengisikan masjid. Bermakna untuk umur banyak mesti disi dengan ibadah. Hidup sebenar ialah mengurusan umur. Nak tahu umur berisi mesti ditest dengan ujian -yang bersabar dan bershukur adalah yang berumur. Jika tidak usia aje yang banyak! Yang bersiap sedia untuk mati ialah yang berumur. Nilai seseorang itu ialah pada amalan/ibadah yang dilakukan pada umur(isi).

No comments:

Post a Comment