Semoga Allah memberkati Ustaz2 yang mana ilmu ibu dapati. Amin

Ustaz2 yang dihormati dan dikasihi:- 1. Ust. Mustafa Umar (kelas Harfiah, buku 30 Perkara Penting Dalam Hidup, Sunatullah dan banyak tajuk2 pilihan yang banyak mengentuh hati) 2. Ust. Lokeman Hazli (buku Permata Pemberian yang Indah dan Menjaga Segala Hati yang Lalai, Munyatul Musolli, dan yang memberi ibu petunjuk jalan yang patut diambil untuk selamat) 2011-Hidayatus Salikin (Petunjuk Jalan Bagi Orang Yang Takut Kepada Allah Taala), 3. Ust. Nik Bakri (buku Haqiqat Tasawuf dan Wasiat Agama & Wasiat Iman) dan yang mengijazahkan Wirdun Latiff) 4. Ust. Halim Din (Buku Hadith 40) 5. Ust.Roslan Mohamad (tajuk2 pilihan & hadith) 6. Ust.Shahril Long (ayat2 pilihan dari Al-Quran dan guru yang paling ibu tabik) 7. Ust. Firdaus Sulaiman (Harfiah and ayat2 pilihan) 8. Ust.Kamal Shaari (Buku Rahasia Kematian, Alam Akhirat & Kiamat) 9. Ust.Zulkifli Ahmad (Buku Tanbihul Ghafilin-Peringatan Bagi yang Lupa) 10. Ust.Awang Mamat (2011-Buku Minhajul Abidin (Jalan Para Abid)) 11. Ustazah Kamariah yang membimbing tajwid Al-Quran & Ustaz Shukri Hj Ali yang membimbing taranum dan banyak ustaz2 dan ustazah2 yang lain. Allah rahmatilah kesemua mereka ini.

Saturday, October 8, 2011

Diri Manusia

Ust Mustafa Umar Masjid Al Hidayah 5 Nov 2011


Surah Al-Hijr ayat 28 & 29

[28]
Dan (ingatkanlah peristiwa) ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: “Sesungguhnya Aku hendak menciptakan manusia dari tanah liat yang kering, yang berasal dari tanah kental yang berubah warna dan baunya.
[29]
“Kemudian apabila Aku sempurnakan kejadiannya, serta Aku tiupkan padanya roh dari (ciptaan) ku, maka hendaklah kamu sujud kepadanya.

Manusia ialah dari 2 unsur - unsur jasad dan unsur roh. Yang dinilai oleh Allah swt ialah roh kita. Roh yang terus berjalan selepas jasad kita dimatikan. Ibadah ialah dengan roh - ia itu hati yang iklas bukan dengan jasad - itulah yang dinilai oleh Allah. Malaikat sujud bila roh ditiup kedalam badan manusia. Ustaz ingatkan supaya jangan ditumpukan perhatian sangat pada badan kita dengan makanan2 yang enak dan banyak sedangkan roh diabaikan. Kita harus menjaga badan untuk membantu roh! Didalam ayat diatas Allah sebut "roh Ku" untuk meninggikan kedudokan nilai roh, maka malaikat sujud bersungkur.

Makanan Roh ialah -
1. Mengenal Allah
2. Menyakini Allah
3. Mencintai Allah
4. Merindukan Allah
5. Malu pada Allah.

Kebanyakan kita banyak mengikut NAFSU dan lupa pada ROH yang akan berjumpa ALLAH.

No comments:

Post a Comment