Semoga Allah memberkati Ustaz2 yang mana ilmu ibu dapati. Amin

Ustaz2 yang dihormati dan dikasihi:- 1. Ust. Mustafa Umar (kelas Harfiah, buku 30 Perkara Penting Dalam Hidup, Sunatullah dan banyak tajuk2 pilihan yang banyak mengentuh hati) 2. Ust. Lokeman Hazli (buku Permata Pemberian yang Indah dan Menjaga Segala Hati yang Lalai, Munyatul Musolli, dan yang memberi ibu petunjuk jalan yang patut diambil untuk selamat) 2011-Hidayatus Salikin (Petunjuk Jalan Bagi Orang Yang Takut Kepada Allah Taala), 3. Ust. Nik Bakri (buku Haqiqat Tasawuf dan Wasiat Agama & Wasiat Iman) dan yang mengijazahkan Wirdun Latiff) 4. Ust. Halim Din (Buku Hadith 40) 5. Ust.Roslan Mohamad (tajuk2 pilihan & hadith) 6. Ust.Shahril Long (ayat2 pilihan dari Al-Quran dan guru yang paling ibu tabik) 7. Ust. Firdaus Sulaiman (Harfiah and ayat2 pilihan) 8. Ust.Kamal Shaari (Buku Rahasia Kematian, Alam Akhirat & Kiamat) 9. Ust.Zulkifli Ahmad (Buku Tanbihul Ghafilin-Peringatan Bagi yang Lupa) 10. Ust.Awang Mamat (2011-Buku Minhajul Abidin (Jalan Para Abid)) 11. Ustazah Kamariah yang membimbing tajwid Al-Quran & Ustaz Shukri Hj Ali yang membimbing taranum dan banyak ustaz2 dan ustazah2 yang lain. Allah rahmatilah kesemua mereka ini.

Wednesday, March 2, 2011

Mengikuti Rasulullah dalam ibadah

Ustaz Mustafa Umar (Masjid Al-Hidayah) 1 Mach 2011

Surah Al-A'raf ayat 158
Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai sekalian manusia! Sesungguhnya aku adalah Pesuruh Allah kepada kamu semuanya, (di utus oleh Allah) yang menguasai langit dan bumi, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; Yang menghidupkan dan mematikan. Oleh itu, berimanlah kamu kepada Allah dan RasulNya, Nabi yang Ummi yang beriman kepada Allah dan Kalimah-kalimahNya (Kitab-kitabNya); dan ikutilah dia, supaya kamu beroleh hidayah petunjuk".

Ibadah yang dilakukan didunia mesti tepat dan benar supaya tidak menjadi sia2 ia itu diterima Allah. Ibadah bagaimana yang diterima Allah? Jawapan: Ibadah yang dahulu pernah dilakukan Rasul shallallahu alaihi wa sallam - in mutlak! contoh, sholat kita mesti seperti yang dilakukan oleh Rasul shallallahu alaihi wa sallam, ibadah haji .

Dalam ayat diatas a 3 tingkatan yang Allah berfirman -
1. Pemberitahuan Nabi Muhamad adalah Rasulullah
2. Pengenalan sifat2 Rasul - berbeza antara Rasul dan manusia biasa
3. Perintah mengikuti Rasul.

Ayat ini dimulakan dengan "Kul" - penekanan perkara penting yang Allah hendak sampaikan. Ibnu Khatsir - tempoh jalan yang ditempoh oleh Rasulllah ia itu agama Islam. Ikuti jejak2 yang ditinggalkan oleh Rasulullah.

Apa yang disampaikan oleh Rasul shallallahu alaihi wa sallam adalah wahyu (petunjuk) dari Allah i.e. mesti belajar al-Quran dan Hadith.

Ibadah yang paling tinggi nilai nya ialah ibu2 yang mendidik anak2 dalam acuan dan bentuk islam. Apa2 yang kita lakukan mengikuti Rasulullah untuk mendapat petunjuk adalah nilai ibadah. Allah yang memiliki langit dan bumi (yang berkuasa). LIhat siapa yang mengutuskan Rasulullah - yang mengutuskan adalah yang Maha Berkuasa dari itu jangan ambil remeh! Hakikat kebenaran ialah kalimah tahlil - tiada Tuhan yang disembah melainkan DIA, yang menghidupkan dan yang mematikan. Ibadah hanya pada Engkau, Allah.
Ikuti apa yang Allah sampaikan (AL-Quran) dan ikuti apa yang Rasulullah sampaikan (Sunnah). Rasul yang menerima wahyu adalah yang maksom (tiada dosa) yang patut diikuti. Nabi yang buta huruf, bila beri petunjuk bukan dibuat2 Nabi sendiri tapi datang dari Allah. Rasulullah sendiri beriman pada firman2 Allah dan selepas itu menyuroh kita mengikuti. Tidak ada alasan tidak mengikuti Rasul. Hanya yang sombong akan rugi dan akan sesat tak sampai ketujuan.

Surah Al-Barakah ayat 285
Rasulullah telah beriman kepada apa yang diturunkan kepadanya dari Tuhannya, dan juga orang-orang yang beriman; semuanya beriman kepada Allah, dan Malaikat-malaikatNya, dan Kitab-kitabNya, dan Rasul-rasulNya. (Mereka berkata): "Kami tidak membezakan antara seorang dengan yang lain Rasul-rasulnya". Mereka berkata lagi: Kami dengar dan kami taat (kami pohonkan) keampunanMu wahai Tuhan kami, dan kepadaMu jualah tempat kembali".

No comments:

Post a Comment