Semoga Allah memberkati Ustaz2 yang mana ilmu ibu dapati. Amin

Ustaz2 yang dihormati dan dikasihi:- 1. Ust. Mustafa Umar (kelas Harfiah, buku 30 Perkara Penting Dalam Hidup, Sunatullah dan banyak tajuk2 pilihan yang banyak mengentuh hati) 2. Ust. Lokeman Hazli (buku Permata Pemberian yang Indah dan Menjaga Segala Hati yang Lalai, Munyatul Musolli, dan yang memberi ibu petunjuk jalan yang patut diambil untuk selamat) 2011-Hidayatus Salikin (Petunjuk Jalan Bagi Orang Yang Takut Kepada Allah Taala), 3. Ust. Nik Bakri (buku Haqiqat Tasawuf dan Wasiat Agama & Wasiat Iman) dan yang mengijazahkan Wirdun Latiff) 4. Ust. Halim Din (Buku Hadith 40) 5. Ust.Roslan Mohamad (tajuk2 pilihan & hadith) 6. Ust.Shahril Long (ayat2 pilihan dari Al-Quran dan guru yang paling ibu tabik) 7. Ust. Firdaus Sulaiman (Harfiah and ayat2 pilihan) 8. Ust.Kamal Shaari (Buku Rahasia Kematian, Alam Akhirat & Kiamat) 9. Ust.Zulkifli Ahmad (Buku Tanbihul Ghafilin-Peringatan Bagi yang Lupa) 10. Ust.Awang Mamat (2011-Buku Minhajul Abidin (Jalan Para Abid)) 11. Ustazah Kamariah yang membimbing tajwid Al-Quran & Ustaz Shukri Hj Ali yang membimbing taranum dan banyak ustaz2 dan ustazah2 yang lain. Allah rahmatilah kesemua mereka ini.

Wednesday, May 8, 2013

Memahami Makna CAHAYA (Nur)

Ustaz Mustafa Umar Masjid Darul Ehsan, Subang Jaya 3 May 2013 Anak2 ibu, ini post pertama ibu untuk tahun 2013 ini. Diharap anak2 ibu menggarab buku2 tek ibu gunakan untuk pengajian selama ini. Cuma activity ibu ke kelas2 telah ibu kurangkan untuk tumpuan pada practical apa yang ibu dapati dari kelas2 yang telah ibu ikuti. Ilmu segunung mana pun jika tidak diamalkan tak ada makna nya. Ingat anak2 ibu walau sedikit mana pun ilmu yang ada, mesti dipractikkan supaya ia menjadi amalan. Semoga Allah terima amalan2 yang dikerjakan selama ini. Amiin Surah Al-Taghabun ayat 8. "Oleh itu, hendaklah kamu beriman kepada Allah dan kepada RasulNYA serta kepada CAHAYA (al-Quran) yang Kami turunkan. Ingatlah Allah Maha Mendalam PengetahuanNYA akan segala yang kamu kerjakan." Dalam Al-Quran kata "nur" di gunakan pada Allah, pada Nabi Muhamad s.a.w., pada ilmu, pada agama Islam, dll. Doa Nabi Muhamad s.a.w dalam solat fajarnya - Rasul meminta cahaya di mata (penglihatan), ditelinga (pendengaran) dan di hati, nur disebelah kiri, kanan, atas, bawah, hadapan dan belakang dan minta diberikan pada Ku cahaya dan besarkanlah (azim) cahaya untukKu. Nabi baca doa ini didalam solat, dalam sujud, melangkah ketempat solat. Mengapa Allah memilih "cahaya" dlm ayat ini dan bukan perkataan kitab? Apa makna 'cahaya'? Answer- yang menampakkan sesuatu yang tak nampak sebelum ini. Al-Quran yang diturunkan menampakkan kebenaran -ia itu kebesaran Allah s.w.t. Tanpa Al-Quran kita tidak akan sampai ke tujuan ia itu shurga. Perjalanan hidup kita perlu cahaya untuk sampai tujuan. Allah gunakan 'nur' untuk menjelaskan Al-Quran sebagai 'nur' datang dari Allah yang pemilik cahaya, melalui Rasul yang juga dipanggil cahaya melalui malaikat Jibrail yang dibuat dari cahaya untuk mengeluarkan manusia dari kegelapan kepada cahaya Surah Al-An'am ayat 122 "Adakah orang yang mati hatinya dgn kufur kemudian Kami menghidupkan semua dengan hidayah lalu Kami jadikan baginya CAHaYA IMAN yang menerangi (sehingga dapat membezakan antara yang benar dgn yang salah) dia berjalan dengan suluhan cahaya itu dlm masyarakat manusia sama seperti yang tinggal tetap didalam gelap gelita (kufur) yang tidak dapat keluar sama sekali daripadanya? Demikianlah Kami jadikan orang yang kafir itu memandang baik apa yang mereka kerjakan." Surah Al-Maidah ayat 15 "Wahai Ahli kitab. Sesunggohnya telah datang kepada kamu Rasul Kami (Muhammad) dgn menjelaskan kepada kamu banyak hal daripada isi isi kandungan kitab suci yang telah kamu sembunyikan dan dia memaafkan kamu banyak perkara. Sesunggohnya telah telah datang kepada kamu CAHAYA KEBENARAN (MUHAMMAD) daripada ALLAH dan sebuah kitab (AL-Quran) yang jelas" Ustaz kata berdoalah dengan doa yang Nabi buat diatas supaya kita mendapat nur, cahaya dari ALLAH.

1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete