Semoga Allah memberkati Ustaz2 yang mana ilmu ibu dapati. Amin

Ustaz2 yang dihormati dan dikasihi:- 1. Ust. Mustafa Umar (kelas Harfiah, buku 30 Perkara Penting Dalam Hidup, Sunatullah dan banyak tajuk2 pilihan yang banyak mengentuh hati) 2. Ust. Lokeman Hazli (buku Permata Pemberian yang Indah dan Menjaga Segala Hati yang Lalai, Munyatul Musolli, dan yang memberi ibu petunjuk jalan yang patut diambil untuk selamat) 2011-Hidayatus Salikin (Petunjuk Jalan Bagi Orang Yang Takut Kepada Allah Taala), 3. Ust. Nik Bakri (buku Haqiqat Tasawuf dan Wasiat Agama & Wasiat Iman) dan yang mengijazahkan Wirdun Latiff) 4. Ust. Halim Din (Buku Hadith 40) 5. Ust.Roslan Mohamad (tajuk2 pilihan & hadith) 6. Ust.Shahril Long (ayat2 pilihan dari Al-Quran dan guru yang paling ibu tabik) 7. Ust. Firdaus Sulaiman (Harfiah and ayat2 pilihan) 8. Ust.Kamal Shaari (Buku Rahasia Kematian, Alam Akhirat & Kiamat) 9. Ust.Zulkifli Ahmad (Buku Tanbihul Ghafilin-Peringatan Bagi yang Lupa) 10. Ust.Awang Mamat (2011-Buku Minhajul Abidin (Jalan Para Abid)) 11. Ustazah Kamariah yang membimbing tajwid Al-Quran & Ustaz Shukri Hj Ali yang membimbing taranum dan banyak ustaz2 dan ustazah2 yang lain. Allah rahmatilah kesemua mereka ini.

Monday, September 20, 2010

Rahmat Allah

Ustaz Sharir Long Masjid Saudara Baru 20 Ramadhan

Hadith dari Abu Hurairah, sabda Nabi Muhamad s.a.w - ringkasnya seseorang itu masuk syurga bukan sebab amalan yang dilakukan tapi dengan RAHMAT dari Allah. (Ibu tak dapat tulis the exact hadith, brain jam pagi tu) tetapi yang ibu catit dibawah ini sangat, sangat, sangat, mustahak. Anak2 ibu tolong ambil perhatian, sepanjang 10 hari terakhir Ramadhan kali ini, terlalu hiba, sayu, tak terkata hati ibu. Sudah beberapa kali ibu cuba catatkan ceramah ustaz ni kat blog, tapi setiap kali lebih cepat airmat yang turun dari tangan ibu menaip. Hari ini selepas 11 hari Syawal, insyaAllah, ibu boleh

Untuk RAHMAT Allah -

1. Allah hendak kita berzikir dan berdoa untuk dekat denganNYA. Ingat Allah dengan (i) lisan - memuji Allah, (ii) hati - mengagongkan Allah, (iii)anggota - ikut perintah dan tinggalkan larangan, bukan hanya dengan solat.
Surah Al-Israa' ayat 79
(Dan bangunlah pada sebahagian dari waktu malam serta kerjakanlah "sembahyang tahajjud" padanya, sebagai sembahyang tambahan bagimu; semoga Tuhanmu membangkit dan menempatkanmu pada hari akhirat di tempat yang terpuji.)

2. Rasul sendiri tak selamat dari neraka hanya dengan amalan kecuali dengan Rahmat Allah.

3. Amalan yang dikerjakan itu penyebab mendapat Rahmat Allah (ikut Al-Quran seseorang masuk syurga kerana amalan manakali ikut Hadith seseorang masuk syurga kerana rahmat Allah)

Surah Ali-Imran ayat 17 - ciri2 orang takwa
(Dan juga) orang-orang yang sabar (dalam menjunjung perintah Allah), dan orang-orang yang benar (perkataan dan hatinya), dan orang-orang yang sentiasa taat (akan perintah Allah), dan orang-orang yang membelanjakan hartanya (pada jalan Allah), dan orang-orang yang beristighfar (memohon ampun) pada waktu sahur.

4. Jangan takjub dengan amalan2 yang banyak - kerana ini bukan jaminan masuk syurga.
Surah An-Najm ayat 32
(Iaitu) orang-orang yang menjauhi dosa-dosa besar serta perbuatan-perbuatan yang keji, kecuali salah silap yang kecil-kecil (yang mereka terlanjur melakukannya, maka itu dimaafkan). Sesungguhnya Tuhanmu Maha Luas keampunanNya. Ia lebih mengetahui akan keadaan kamu semenjak Ia mencipta kamu (berasal) dari tanah, dan semasa kamu berupa anak yang sedang melalui berbagai peringkat kejadian dalam perut ibu kamu; maka janganlah kamu memuji-muji diri kamu (bahawa kamu suci bersih dari dosa). Dia lah sahaja yang lebih mengetahui akan orang-orang yang bertaqwa.

5. Usaha2 untuk dapat Rahmat Allah -
(a) Taat pada Allah dan Rasul - Surah Ali-Imran ayat 132
(Dan taatlah kamu kepada Allah dan RasulNya, supaya kamu diberi rahmat.)

(b)Lakukan kebaikan - Surah An-Naml ayat 11
("Tetapi sesiapa yang berbuat salah, kemudian ia mengubahnya dengan melakukan kebaikan sesudah berbuat salah, maka sesungguhnya Aku Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.)

(c) Jihad - Surah Ad-Taubah ayat 20/21 dan Surah AL-Bakarah ayat 218
(Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah dengan harta benda dan jiwa mereka adalah lebih besar dan tinggi darjatnya di sisi Allah (daripada orang-orang yang hanya memberi minum orang-orang Haji dan orang yang memakmurkan masjid sahaja); dan mereka itulah orang-orang yang berjaya.
[21]
Mereka digembirakan oleh Tuhan mereka dengan pemberian rahmat daripadanya dan keredaan serta Syurga; mereka beroleh di dalam Syurga itu nikmat kesenangan yang kekal.

(Sesungguhnya orang-orang yang beriman, dan orang-orang yang berhijrah serta berjuang pada jalan Allah (untuk menegakkan ugama Islam), mereka itulah orang-orang yang mengharapkan rahmat Allah. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. )

(d) Sabar ketika menerima musibah - SUrah Al-Bakarah ayat 156/157
((Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali."
[157]
Mereka itu ialah orang-orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan dari Tuhan mereka serta rahmatNya; dan mereka itulah orang-orang yang dapat petunjuk hidayahNya)

7 perkara kita perlu Rahmat Allah -
1. Dengan rahmat Allah, Dia terima amalan - sebagai panduan hidup refer to Surah Al- Bakarah ayat 216 - ayat ini jelas menyatakan apa yang kita suka tak semestinya itu yang baik untuk kita, vice versa
(Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.

2. Diampunkan segala dosa dan kesalahan

3. Ditutupi segala aib

4. Memudahkan jalan untuk mendapat hidayah

5. Dikurnikan taufik (kekuatan) untuk menurut dan menunaikan perintah Allah

6. Dibukakan pintu taubat

7. Dimasukkan kedalam syurga

No comments:

Post a Comment